Ulkomaisten urosten käyttöä koskeva pysyvä poikkeuslupa muuttuu 1.1.2016

1.1.2016

Kennelliitto on muuttanut sääntöjään ulkomaisia uroksia koskevan pysyvän poikkeusluvan suhteen

Uudet säännöt astuvat voimaan vuoden 2016 alusta. Labradorinnoutajilla ollut voimassa pysyvä poikkeuslupa, joka on mahdollistanut ulkomaisten urosten siitoskäytön silloinkin, kun uros ei ole täyttänyt kaikilta osin PEVISA-vaatimuksia.

Poikkeuslupa on ollut kasvattajien ja rotujärjestömme mieleen, sillä se on yksinkertaistanut asioita suuresti. On uskallettu tilata pakastespermaa ulkomailta, lähteä astutusmatkoille ja kokeilla tuoresperman tilaamista hyvinkin erilaisista maista, sillä aina on ollut varmaa että pentueen saa rekisteriin. Pysyvä poikkeuslupa on ollut hyvä ”turva” siltä varalta että ulkomaisella uroksella ei yhtäkkiä olisikaan aivan suomalaisia terveystuloksia vastaavia tutkimustuloksia.

Vuoden 2016 alusta Kennelliitto hyväksyy vain 2 pentuetta/ulkomainen uros niissä roduissa, joissa pysyvä poikkeuslupa on käytössä. Mikäli ulkomainen uros täyttää PEVISA-vaatimukset, eli sillä on FCI-tasoiset kuvaustulokset (myös OFA ja BVA –tulokset hyväksytään), pentue ei kuulu pysyvän poikkeusluvan piiriin vaan rekisteröidään ”normaalisti” eikä tietenkään mitään rajoitusta pentueiden lukumäärälle ole. Tämän lisäksi olemme saaneet sellaista informaatiota Kennelliitosta, että silmätarkastusten suhteen oltaisiin hieman joustavampia, eli ulkomailla astutettaessa ja ulkomaista spermaa tilattaessa muutkin kuin ECVO-tasoiset silmätarkastukset hyväksytään, tästä Kennelliitolla on kuitenkin jotain tarkempia vaatimuksia jotka lienee aina syytä varmistaa tapauskohtaisesti. 

Jos edellä mainitut vaatimukset eivät täyty, on käytettävä pysyvää poikkeuslupaa ja näin voidaan menetellä vain kahdesti kunkin ulkomaisen uroksen kohdalla. Tämän jälkeen on mahdollista rekisteröidä useampia pentueita Kennelliitolta anottavalla poikkeusluvalla, mutta tähän tarvitaan rotujärjestön puolto ja poikkeuslupa on aina anottava Kennelliitosta etukäteen.

Pakastesperman suhteen tilanne on se, että ennen vuotta 2016 pakastettua spermaa koskevat vanhat säännöt. Vuodesta 2016 eteenpäin pakastettua spermaa koskevat samat vaatimukset kuin muitakin ulkomaisia uroksia. Jos suunnittelet pakasteen hankkimista ulkomailta, hanki ensin kaikki uroksen  terveystutkimustulokset ja tarkista Kennelliitosta hyväksytäänkö ne. Jos niitä ei hyväksytä, pysyvällä poikkeusluvalla voidaan hyväksyä vain  2 pentuetta.

Jokaisen ulkomaisen uroksen käyttöä harkitsevan kasvattajan olisi syytä tapauskohtaisesti tarkistaa tilanne Kennelliitosta etukäteen. Kaikki edellä mainittu informaatio perustuu Kennelliiton julkaisemaan tietoon, koirarekisteriohjeeseen ja keskusteluun Kennelliiton Päivi Rantasalon kanssa. Siis pähkinänkuoressa:

”JOS KÄYTÄT ULKOMAISTA UROSTA TAI TILAAT PAKASTESPERMAA, HANKI ETUKÄTEEN UROKSEN TERVEYTUTKIMUSTULOKSET JA TARKISTA KENNELLIITOSTA HYVÄKSYTÄÄNKÖ NE.”

Jalostustoimikunta on reagoinut tähän sääntömuutokseen osoittamalla Kennelliiton hallitukselle kirjeen, jossa kritisoimme uutta sääntöä ja kerromme, miten pysyvä poikkeuslupa on ainoastaan hyödyttänyt rotuamme, ja kuinka uusi sääntö tulee merkittävästi hankaloittamaan labradorijalostusta. Kritisoimme myös sitä, että samat säännöt koskevat kaikkia rotuja rekisteröintiluvuista riippumatta.

Lue koirarekisteriohje 2016 täältä!

Liitteet