Haluatko osallistua labradorinnoutajien syöpädiagnostiikan kehittämiseen? Näytteenottotilaisuus pääerikoisnäyttelyssä 22.4.

22.4.2023

DeepScan Diagnostics Oy on kotimainen startup, joka kehittää varhaisdiagnostiikkaa eläimille. Yrityksen tavoitteena on kehittää laboratoriotesti, joka tunnistaa koirien yleisimmät syövät verinäytteestä ennen kliinisiä oireita. Testi perustuu soluvapaan DNA:n (cfDNA) analysointiin verinäytteestä.

Tärkeä osa testin validointia on selvittää, kuinka varhaisessa vaiheessa testi havaitsee erilaiset syövät. Koska koirarotujen välillä on eroja siinä, kuinka nuorina koirat sairastuvat syöpään sekä siinä, mille syöville koirat ovat erityisen alttiita, tarvitsemme testin toimivuuden varmistamiseen tarpeeksi verinäytteitä eri ikäisistä ja rotuisista koirista.

DeepScan Diagnostics on tulossa keräämään verinäytteitä labradorinnoutajien päänäyttelyyn Tuulosen Kauppakeskukseen 22. huhtikuuta. Testaaminen on täysin vapaaehtoista ja maksutonta. Testiä varten otetaan 5 ml verinäyte eturaajasta. Koirat voivat syödä ja juoda normaalisti näytteenottopäivänä eikä karvoja tarvitse ajella pois näytteenottoa varten.

Tärkeä osa testin validointia on selvittää, kuinka varhaisessa vaiheessa testi havaitsee erilaiset syövät. Koska koirarotujen välillä on eroja siinä, kuinka nuorina koirat sairastuvat syöpään sekä siinä, mille syöville koirat ovat erityisen alttiita, tarvitaan testin toimivuuden varmistamiseen tarpeeksi verinäytteitä eri ikäisistä ja rotuisista koirista.

 

Verinäytteitä tarvitaan sekä terveistä että syöpädiagnoosin saaneista koirista. Testi havaitsee syöpätautien lisäksi erilaisia tulehdustiloja, joten näytteitä tarvitaan myös koirilta, joilla on ennestään erilaisia sairauksia tai jotka ovat äskettäin olleet leikkauksessa, jotta nämä pystytään erottamaan syövistä. Nnäytteenluovuttajien joukosta toivotaan löytyvän myös veteraani-ikäisiä koiria, mutta kaikki aikuiset koirat ovat tervetulleita mukaan. Testitulokset palautetaan sekä koiran omistajalle että rotujärjestölle.

Tutkimusjohtaja Katja Kivinen (katja(at)deepscandx.com) vastaa mielellään mahdollisiin kysymyksiin.

Ilmoittamalla koirasi mukaan, annat DeepScan Diagnostics Oy:lle luvan verinäytteen ottoon koirastasi sekä näytteen ja siihen liittyvien taustatietojen säilyttämiseen ja käyttöön diagnostisten testien kehitystyössä. Tietoja ei käytetä markkinointiin eikä välitetä kolmansille osapuolille. 

Ennen näytteenottoa koiranomistajien toivotaan täyttävän ilmoittautumislomake tästä linkistä!

 

Liitteet