Tunnistusmerkintä

Suomessa tunnistusmerkintänä käytetään tatuointia tai mikrosirua. Merkinnän saa koiralle oman paikkakunnan eläinlääkäriltä tai tunnistusmerkitsijäksi koulutetulta henkilöltä.

Rekisteröitävien koiranpentujen tunnistusmerkintäpakko tuli voimaan vuoden 2009 alusta (Kennelliiton hallitus 28.8.2008). Tunnistusmerkintäpakko koskee 1.1.2009 tai sen jälkeen syntyneitä pentueita. Tunnistusmerkinnästä on hyötyä esimerkiksi, jos koira karkaa tai se varastetaan. Tunnistusmerkintä tehdään joko tatuoimalla tai mikrosiruttamalla pennut. Tatuointitunnus ei muodostu rekisterinumerosta, vaan tatuoija saa tatuointitunnukset Kennelliitosta.

Pentu voidaan mikrosiruttaa aikaisintaan viiden viikon iässä ja tatuointi voidaan suorittaa aikaisintaan kuuden viikon ikäiselle pennulle. Vain eläinlääkäri saa poiketa tästä.

Pentuerekisteröinnin yhteydessä ei käytetä erillistä tunnistusmerkintäkorttia, vaan merkintä ilmoitetaan joko toimittamalla pentueilmoituslomake Kennelliittoon tai sähköisesti OmaKoira-palvelun kautta. Jos kasvattaja on tehnyt pentueesta sähköisen e-pentueilmoituksen, tallentaa tunnistusmerkitsijä Omakoira-palvelun kautta omilla tunnuksillaan pentujen tunnistusmerkintätiedot pentueilmoitukseen.