SM-MEJÄ 2018 - Kokeen suojelijan tervehdys

Suurkiitos Labradorinnoutajakerho ry:lle kutsusta tulla SM-MEJÄ 2018 kokeen suojelijaksi. Arvostan saamaani kutsua suuresti.

Kutsu tähän tehtävään tuli itselleni täytenä yllätyksenä. En ole koskaan osannut ajatellut moista kunniaa omalle kohdalleni. Jo se, että olen saanut olla koemuodon ylituomarina mukana SM-MEJÄ:ssä ja niiden järjestelyissä useaan otteeseen, kaikilla tasoilla ja kaikenlaisissa tehtävissä 25 vuoden ajan, on ollut uskomattoman hienoa. Näistä kokemuksista mieleenpainuvin on ollut ylituomaritehtävä vuoden 2001 SM-finaalissa Tammelassa.

Ensi kosketukseni mejään tapahtui kesällä 1968, eli 50 vuotta sitten, kun isäni Veikon kanssa aloimme tehdä harjoitusjälkiä silloiselle cockerillemme. Ensimmäiset merkinnät koetoiminnasta ovat vuodelta 1970, jolloin kävimme muutamissa kokeissa ja lisäksi voitimme piirimme ensimmäisen piirinmestaruuden. Sama toistui vuonna 1971. Eli siitä se kaikki omalla kohdallani alkoi ja tässä ollaan.

Ylitoimitsijakortin suoritin vuonna 1988 ja ylituomarikurssin Maaningalla vuonna 1992. Arvosteluoikeudet sain harjoittelun jälkeen vuonna 1993. Vuosi 2018 onkin siis jonkinlainen kaksinkertainen juhlavuosi omassa MEJÄ-toiminnassani.

Ylituomaritehtävissä olen kulkenut näiden vuosien aikana pitkin poikin ympäri Suomea, länsirannikolta itärajalle ja etelärannikolta Kittilään. Koemuoto, koepaikat ja todella suuri joukko harrastajia ovat tulleet minulle tutuksi vuosien varrella.

On tärkeää muistaa MEJÄ-kokeen alkuperäinen tarkoitus ja miksi niitä järjestetään. Koemuoto on alun perin tarkoitettu koirien kouluttamiseksi haavoittuneen riistaeläimen jäljestämiseen. Vasta myöhemmin, 1980-luvulla, tässä lajissa alettiin kilpailla myös SM-tasolla. Ja nyt on tullut taas sen aika. Kennelpiireissä on edustajien valinnat tehty ja tänne Tammelaan on taas kerran kokoontunut kennelpiirien parhaaksi valikoituneet koirat.

SM-MEJÄ huipentuu sunnuntaina finaaliin, jossa parhaiten onnistunut koira tulee saamaan nimeensä liitettäväksi Jälkimestari 2018 tittelin (JM-18).

Mutta ennen sitä, toivotan kaikille kokeeseen osallistuville koirakoille onnea ja niitä kauden parhaita onnistumisia SM-koeviikonloppuna, sekä muille läsnä oleville oikein mieliinpainuvaa SM-MEJÄ -viikonloppua täällä Tammelassa. Toivon, että kaikki viihtyvät täällä meidän kanssamme. Lisäksi haluan kiittää jo tässä vaiheessa koetoimikuntaa hyvin valmistelluista kokeista. Talkootyötä on tehty näiden kokeiden onnistumiseksi jo lähes kaksi vuotta.

Terveisin
Heikki Pirhonen
Kokeen suojelija