Tuomarit

Ensinnäkin kiitos kutsusta Labradorikerholle, että pääsen arvostelemaan SM-Nome koetta 2019. itselleni tämä on neljäs kerta kun tuomaroin SM-Nome koetta sekä muutaman kerran vuosien saatossa olen myös itse osallistunut koirani kanssa kyseiseen kokeeseen. On aina hieno päästä arvioimaan Suomen parhaita noutajia sekä ohjaajia.

Ensimmäinen noutaja perheeseemme tuli vuonna -88  Betmiskan-kennelistä. Noora oli näyttelylinjainen labradorinnoutaja ja koiraharrastuksemme alkoi sujuvasti koiranäyttelyitä kiertäen ympäri Suomea. Vuonna -90 otimme toisen labradorinnoutajamme Betmiskan Diamond  ”Jasmi”. Jasmin kanssa innostuin noutajien metsästyskokeista. Jasmista tuli ensimmäinen käyttövalioni vuonna 1997. Noutajaharrastus sekä metsästyskokeet veivät minut mukanaan ja noutajamäärä lisääntyi perheessämme. Vuonna 2004 hain Englannista Rhypyker Eros Of Hietsun ”Kimi”. Kimistä tuli toinen käyttövalioni vuonna 2007. Kolmas käyttövalioni tuli omasta kasvatistamme Hietsun Gee-Bee ”Joko” vuonna 2012. Joko sai myös Viron Käyttövalion tittelin 2014. Tällä hetkellä minulla on 3-vuotias uros ”Rene” Lekking-kennelistä, jonka kanssa reenaan tulevia koekoitoksia varten sekä ”Taru” Biamin-kennelistä, joka on erinomainen metsästyskaverini, koepuolelta Tarulla on tulos NOME-B AVO-luokasta. Lokakuussa 2016 olin Virossa metsällä ja siellä tapahtunut tapaturma on vähentänyt hetkellisesti niin metsästys- kuin muutakin koiraharraste toimintaa, mutta nyt taas mennään täysillä eteenpäin.

Vuonna 1993 meille syntyi ensimmäinen Labradorinnoutaja pentue Hietsun-kenneliin ja teemme edelleen pienimuotoisesti kasvatustyötä Labradorien parissa. Jossain vaiheessa -90 luvun alussa kiinnostuin myös metsästyksestä. Nykyään metsästys on minun sekä perheeni tärkeimpiä harrastuksia. Käytän noutajiamme monipuolisesti pienriistan metsästykseen. Noutajaharrastuksen sekä metsästyksen myötä kiinnostuin myös itse tuomarin tehtävistä. 1990-luvun lopulla minusta tuli noutajien taipumuskoetuomari (NOU) sekä 2000-luvulla noutajien metsästyskoe sekä WT-tuomari  (NOME-B, NOWT). Tällä hetkellä en enää toimi NOWT-tuomarina. Vuosien varrella on ollut ilo päästä tuomaroimaan noutajia niin Suomessa kuin Virossakin. On myös hienoa, että on saanut tutustua niin moneen noutajaharrastajaan sekä metsästyskaveriin harrastuksen myötä. Tämä on varmasti se syy, että harrastus on jatkunut noutajien parissa jo yli 30-vuotta.

Vesa Hietikko

Kiitos Ladradorinnoutajakerholle kutsusta saapua arvostelemaan Noutajien NOME-B SM-koetta 2019! On kunnia päästä seuraamaan hienojen koirakoiden työskentelyä!

Tänä vuonna on kulunut 30- vuotta siitä, kun ensimmäinen noutaja saapui kotiimme. Siitäpä alkoi harrastus joka on vienyt mennessään. Tutuksi näinä vuosina ovat tulleet niin näyttelykehät kuin noutajien eri metsästyskoemuodot. Viimeisimmät vuoden ovat hyvinkin paljonti kuluneet tuomaroidessa NOME B- ja NOU- kokeita sekä kouluttajan roolissa.

Labradorinnoutajan kasvatustyötä olen tehnyt 1990-luvun alusta lähtien. Ensin oli näyttelylinjaiset ja sitten 2000-luvun alussa siirryin käyttölinjaisiin.

Perheessämme on tällä hetkellä kolme noutajaa, joiden kanssa käymme metsällä, fasaanijahdeissa sekä kouluttelen koiriani tulevia kokeita silmällä pitäen.

Hyvää kevättä ja kesää Noutajaväelle, syksyllä tavataan Haminassa!!

Tuija Hukkanen