Miten harjoitella mejää?

MEJÄ
 

Miten harjoittelet labradorinnoutajasi kanssa?
 

Jäljestämisen voit aloittaa jo aivan pienen pennun kanssa mutta vanhemmankaan koiran kanssa ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa. Mieluiten koiran tulee olla tottunut metsässä kulkemiseen.

Harjoitusjäljen tekoon tarvitset: naudan tai hirven verta, verisienen, narua, merkkausnauhoja (esim. kreppinauhoja tai maalarinteippiä) ja jäljen loppuun palkinnon eli kaadon. Kaatona voi olla aluksi mieluinen lelu, dami tai makupala. Mejä-kokeissa käytetään kaatona hirvieläimen sorkkaa. Jälkeä tehdessäsi koirasi on kotona!

Kun teet ensimmäisen jäljen koirallesi tee siitä lyhyt (30-50m). Koiralle selviää jäljestämisen tarkoitus eikä työinto jäljestystä kohti laannu. Valitse jäljelle sopiva lähtöpaikka ei ihan tien vierestä, vaan jostain rauhallisesta metsäympäristöstä.

Aloita jäljen tekeminen potkimalla maata pieni alue (30 x 30 cm), johon lorautat vähän verta ja kaadat verta myös valmiiksi vedellä kostutettuun sieneen. Alkumakauksen tehtyäsi lähde kulkemaan eteenpäin merkaten kreppinauhoilla tai esim. maalarinteipillä puihin missä jälki kulkee. Jos olet tekemässä jälkeä yksin, on helpointa sitoa verisienen naru vyötärösi ympärille, näin kädet ovat vapaina merkkaamista varten. Muista, että verisieni kulkee aina viimeisenä narun päässä maata pitkin.

Ensimmäinen jälki voi olla suora tai siihen voidaan tehdä kulma ( 90º ). Kun alat miettiä kulmalle sopivaa paikkaa, tee kulma niin koiralle kuin ohjaajalle helposti havaittavalle paikalle. Veritä ja merkitse kulma/ makaus huolellisesti, makauksilla lisätään aina verta paitsi sieneen myös muutama tippa maahan. Jatka jäljen tekemistä kunnes mielestäsi jälki on sopivan mittainen. Jäljen lopussa potki taas maata ja tiputa pari tippaa verta loppumakaukseen ja muista vielä jättää palkinto/ kaato paikalleen. Nosta vielä sieni muovipussiin ettei synny ylimääräisiä verihajuja, jotka saattavat sekoittaa koiran lopputyöskentelyä.

On aika valmistaa koirasi jäljestämiseen. Ensimmäisellä kerralla voit lähteä kokemaan jälkeä koirasi kanssa miltei heti. ”Työpukuna” koirallesi voit käyttää tavallista kaulapantaa, mutta parempi olisi heti totutella koiraasi jäljestämisvaljaisiin. Lisäksi tarvitset 6 metrin pitkän liinan jälkinaruksi. Tärkeätä on miettiä valmiiksi kehotussana koiralle, jotta se oppii tietämään mistä tehtävästä on kyse. Sana voi olla esim. jälki tai etsi jälki, mutta kehotuksen tulee olla joka kerta sama. Eikä muuta sitten kuin jäljestämään! Näytä koiralle huolella jäljen alkumakaus ja alkusuunta, innosta koiraasi etenemään ja kaadolle päästyänne kiitossanoja ei säästetä.

Koiran taitojen karttuessa pidennä jäljen matkaa, tee useampia kulmia makauksineen ja anna jäljen vanheta. Yleensä suositellaan, ettei koiralle saa tehdä jälkiä enempää kuin kerran viikossa, ettei motivaatio jäljestystä kohtaan lopu. Jos näyttää siltä, että koiraa ei jäljestäminen kiinnosta pidä harjoitustauko. Jos lähelläsi asuu mejä-porukkaa, pyydä heiltä käytännön apua, saat varmaan kullanarvoisia neuvoja.

Koira haistelee alkumakuun.

Koira jäljestää ja ohjaaja on 6m liinan päässä.

Kaadolla koiraa kehutaan vuolaasti ja koira kannattaa palkata jäljellä lopuksi.