Eri linjaisten labradorien määritelmät

Labradorinnoutaja on keskikokoinen, aktiivinen ja toiminnanhaluinen koirarotu. Labradorit ovat luonteeltaan ystävällisiä, iloisia ja uskollisia. Labradorinnoutajien rodunomaiset ominaisuudet tekevät niistä monipuolisia harrastuskoiria ja myös hyviä perhekoiria. Labradorinnoutajat ovat jakautuneet eri linjoihin, niin sanottuihin peruslinjaisiin, metsästyslinjaisiin sekä sekalinjaisiin. Linjat eroavat toisistaan niin ulkomuodoltaan, luonteeltaan kuin käyttötavaltaan.
 

Peruslinjaiset labradorit, joita myös näyttelylinjaisiksi kutsutaan, ovat vantteria, vahvaluustoisia ja paksuturkkisia. Ne soveltuvat näyttelykoiriksi, perhekoiriksi ja harrastuskoiriksi. Harrastus- tai metsästyskoiraa etsivän kannattaa selvittää koiran vanhempien taustat tätä varten. Narttu on yleensä kokonsa puolesta helpommin hallittavissa kuin uros. Valtaosa rekisteröitävistä labradoreista on peruslinjaisia.

Metsästyslinjaisen labradorin sukutaulu koostuu vähintään 75 % englantilaistaustaisista field trial -koirista. Ne on jalostettu nimenomaan metsästyskäyttöön ja soveltuvat kaikkeen harrastamiseen erinomaisesti, näyttelykoirana ne eivät menesty. Koirien koossa on paljon vaihtelua, mutta yleisolemukseltaan ne ovat kevytrakenteisempia kuin peruslinjaiset labradorit. Luonteeltaan metsästyslinjaiset ovat usein enemmän niin sanotusti yhden ihmisen koiria.

Sekalinjaiset labradorit ovat usein näiden kahden linjan yhdistelmiä ja suvussa on jonkin verran metsästyslinjaisia koiria, muttei niin paljon, että määritelmä metsästyslinjaisesta täyttyisi. Ulkomuodollisesti sekalinjaisissa esiintyy paljon vaihtelua, usein ne ovat ulkomuodoltaan perus- ja metsästyslinjaisen välimuoto. Soveltuvat erilaisiin harrastuksiin kasvattajan painotusten ja sukutaulussa olevien koirien ominaisuuksien mukaisesti.