NOWT ja Mock Trial

Noutajien Working Test (NOWT) on Brittien saarilta lähtöisin oleva koemuoto, jossa testataan noutajien metsästysominaisuuksia kenttäkokeen muodossa. Working test on alunperin kehitetty koiralle ja ohjaalle valmistautumiseksi A-kokeisiin. Kokeessa ei noudeta riistaa vaan noutoesineitä, dummyja. Kokeen osallistumisoikeus ja -luokat ovat samat kuin NOME-B kokeessakin, luokkanousut tapahtuvat NOME-B kokeista poiketen yhdellä ykköstuloksella. Working test arvostellaan pisteyttämällä ja koirat laitetaan paremmuusjärjestykseen. Yhteispisteiden perusteella koira saa palkinnon 1-3 tai 0, kuten metsästyskokeissakin.

Voittajaluokan parhaalle koiralle voidaan myöntää sertifikaatti. Valionarvo FI KVA-WT myönnetään koiralle joka on saanut kolme sertiä

Koe koostuu rasteittain suoritettavista osatehtävistä, joista jokaisesta on mahdollista saada 0-20. Rasteja on viisi kappaletta joiden maksimipitemäärä on 100. Tehtävät on laadittu siten, että ne vastaavat mahdollisimman hyvin todellisia metsästystilanteita. Rasteilla suoritetaan paikallistamis-, ohjaus- ja hakutehtäviä sekä ns. walking up-tehtäviä. Koirien käyttäytymistä tarkastellaan myös ns. passipaikalla. Koealueena on yleensä pelto tai niitty, jossa on mahdollisuuksien mukaan korkeuseroja, ojia, lampia, pusikoita ja aitoja. Tehtäviä voidaan suorittaa myös metsässä ja vesialueella.

Jos kokeen varsinaisten rastitehtävien jälkeen voittaja ei ole selvillä, järjestetään loppukilpailu tasapisteissä oleville koirille. Loppukilpailussa voi olla useampia noutotehtäviä.

Mock Trial on Working test kokeen versio jonka voi järjestää AVO tai VOI luokissa. Kokeen kulku ja järjestelyt ovat A-kokeiden kaltaisiet, tehtävät kuvaavat tyypillisiä Nome-A kokeissa esiintyviä tilanteita. Mock trial tyyppisessä kokeessa ei anneta suorituksista pisteitä kuten normaalissa WT-kokeessa, palkinnotosijat määräytyvät samalla periaatteella kuten A-kokeissa.