Luonne

Älykäs, innokas, tottelevainen ja yhteistyöhaluinen. Luonteeltaan  ystävällinen, ei saa olla hyökkäävä eikä arka.

Metsästyskoira, jonka tehtävänä on noutaa riistaa vedestä ja maalta. Sekä koiran luonteen että rakenteen tulee soveltua tähän käyttötarkoitukseen.

Labradorin tulee aina suhtautua ystävällisesti ja avoimesti ihmisiin, toisiin koiriin ja ympäristöönsä. Eloisuus ja hyväntuulisuus eivät ole sama asia kuin hysteerinen ylivilkkaus. Etenkin kasvattajien tulisi huomioida jalostuksessa se, että erityisen innokkaasti esiintyvät koirat voivat olla ylikiihottuneita ja lyhytjännitteisiä, ja kotioloissa varsin rauhattomia ja vaikeasti hallittavia. Tällaisen koiran rinnalla itsensä ja ympäristönsä kanssa tasapainossa oleva koira voi vaikuttaa jopa vaisulta.

Minkäänlaista aggressiivisuutta ei tule sallia, ei myöskään urosten keskinäistä uhoilua. Vihaisuus ja tappelunhalu ovat rodussamme täydellisen epätoivottavia ominaisuuksia, joita ei missään olosuhteissa voi hyväksyä. Yhtä lailla epätyypillinen näky on arka, mateleva koira. Pentujen ja nuorten koirien ujostelu vieraissa tilanteissa ja oudossa ympäristössä on sallittua, mikäli koiran hermorakenne muuten vaikuttaa normaalilta.

Tyypillinen labradori on siis avoin myös vieraita ihmisiä kohtaan, iloinen ja toiminnanhaluinen olematta kuitenkaan yliaktiivinen, ja palautuu nopeasti stressaavistakin tilanteista. Labradori ei koskaan ole terävä eikä puolustushaluinen.