Labradorinnoutajien monimuotoisuustutkimus 2020

31.12.2020

Labradorinnoutajakerho tekee monimuotoisuustutkimuksen, tarkoituksena selvittää kuinka paljon rodussamme esiintyy perinnöllistä vaihtelua eli monimuotoisuutta. Toisin sanoen tutkimme jalostuspohjamme laajuutta.

Mitä monimuotoisempi rotu on, sitä useampia erilaisia versioita sillä on olemassa samasta geenistä. Geneettinen monimuotoisuus antaa rodulle yleistä elinvoimaa ja suojaa monen perinnöllisen vian ja sairauden puhkeamiselta. Monimuotoisuus on tärkeää myös immuunijärjestelmässä, jonka geenikirjon kapeneminen voi johtaa esimerkiksi tulehdussairauksiin, autoimmuunitauteihin ja allergioihin. Jalostus ja perinnöllinen edistyminenkin ovat mahdollisia vain, jos koirien välillä on perinnöllistä vaihtelua.

Pyydämme liitteessä olevien koirien omistajia ilmoittautumaan, mikäli koiran omistaja on kiinnostunut osallistumaan tutkimukseen.

Listalla on 100 ensisijaisesti testattavaa labradoria ja niille varakoirat, mikäli ensisijainen koira ei syystä tai toisesta ilmoittaudu. Koirien valintakriteereistä on kerrottu enemmän Labradori 2/2020 lehdessä.

Testi on käytettävä sille koiralle, jonka nimi ja tiedot ovat valmiiksi maksetussa testipaketissa. Rotujärjestö maksaa kaikki testit etukäteen, joten ilmoittaudu vain, jos olet ehdottoman varma halukkuudestasi osallistua tutkimukseen ja siitä, että pystyt toimittamaan testin kyseisetä koirasta. Mikäli koiranomistaja haluaa hyödyntää testin virallisena, testi tulee suorittaa joko eläinlääkärin tai muun Kennelliiton hyväksymän virallisen näytteenottajan toimesta, jolloin koiranomistaja maksaa itse näytteenottokustannukset. Vaihtoehtoisesti testin voi tehdä myös koiranomista, tällöin testi on epävirallinen ja siis ilmainen koiran omistajalle. Rotujärjestölle riittää epävirallisen testin tulos.

Ilmoittautumiset testiin 30.6.2020 mennessä sähköpostiosoitteeseen monimuotoisuustutkimus(at)gmail.com
Merkitse viestin aiheeksi koiran virallinen nimi Ilmoita koiran nimi ja rekisterinumero, lisää ”varakoira”, jos kyseessä on varalla oleva koira Ilmoita myös omistajan yhteystiedot (nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite) Näytteenottopaketit lähetetään ilmoitettuun osoitteeseen.

Liitteet