Jalostustoimikunta tiedottaa: Stargardt STGD verkkokalvon rappeumatauti labradorinnoutajilla

1.1.2021

Stargardt (STGD) on labradorinnoutajilla todettu uusi PRA-muoto (verkkokalvon rappeuma, silmäsairaus), joka tämänhetkisen tiedon mukaan ilmenee vanhemmalla koiralla, ensin valonarkuutena ja johtaa myöhemmin koiran sokeutumiseen.

Toistaiseksi ei ole tarkempaa tietoa siitä, miten paljon sairaus vaikuttaa koiriin.
Jalostustoimikunta seuraa tilannetta STGD:n suhteen ja päättää mahdollisista tarvittavista toimenpiteistä myöhemmin.

Sairauteen on olemassa geenitesti (esim. Laboklin, MyDogDNA). Koiran omistaja voi ilmoittaa halutessaan koiransa geenitestituloksen rotujärjestön internet-sivuilla julkaistavalle STGD-listalle (STGD terve/kantaja/sairas). Listalle voi ilmoittaa koiran, vaikka testi olisikin epävirallinen (itse otettu poskisolunäyte). Tällöin koiran testituloksen kohdalle tulee merkintä ”e" epävirallinen. 

STGD-geenitestattujen koirien listaa ylläpitää Maija Lappalainen. Testitulokset voi ilmoittaa osoitteella maijalappalainen(at)outlook.com. Liitä sähköpostiviestiin mukaan laboratoriosta tullut testitulosdokumentti, koiran virallinen nimi ja rekisterinumero.

-----

 

Yllä julkaistu jalostustoimikunnan tiedote Stargardt sairaudesta ja Stargardtin varalta geenitestattujen koirien listasta on herättänyt runsaasti keskustelua ja kuumentanut tunteita. Lisäselvitykselle asioista vaikuttaisi olevan tarvetta, ja koitamme nyt lyhyesti kertoa missä mennään.

Stargardtia on silmätarkastuksissa löytynyt metsästyslinjaisista koirista muissa Pohjoismaissa, koirat ovat oireilleet huonontuneella näkökyvyllä, ja esimerkiksi Ruotsissa koiria on jo jonkin verran geenitestattu . Myös joitakin suomalaisia koiria oli testattu jo ennen monimuotoisuustutkimusta. Jalostustoimikunnassa Stargardtista keskusteltiin ensimmäisen kerran tammikuussa 2021 kokouksessa, ja tällöin oletettiin sen esiintyvän vain metsästyslinjoissa.

Syksyllä 2020, kun Labradorinnoutajakerho tilasi MyDogDna –näytteenottokitit monimuotoisuustutkimusta varten, paneeliin ei kuulunut Stargardt -testiä. Testi ilmestyi sinne sillä välin kun näytteitä kerättiin ja toimitettiin, ja tutkimukseen osallistuneet koirat oli testattu myös sen osalta. Suureksi hämmästykseksemme myös perinteisistä labradoreista löytyi useita kantajia, ja melko odotetusti niitä löytyi myös metsästyslinjaisista. Tämä voitiin todeta pelkästään jalostustoimikunnan jäsenten omistamien ja kasvattamien koirien tuloksista – molempien linjojen edustajista löytyi kantajia. Perinteisten labradorien kohdalla tieto oli pysäyttävä, koska olimme siinä käsityksessä, ettei sairautta niissä esiinny.

Vaikka tällainen uutinen tulee aivan muun tutkimuksen sivutuotteena, rotujärjestö ei voi lakaista asiaa maton alle tai ohittaa sitä, sen verran merkittävästä löydöksestä on kyse.

Olemme kuitenkin luvanneet kaikille monimuotoisuustutkimukseen osallistuneiden koirien omistajille, että tuloksia käsitellään vain monimuotoisuuden osalta, eikä minkään koiran nimeä tai tuloksia julkaista, edes monimuotoisuuden osalta (puhumattakaan geenitestien tuloksista). 

Jalostustoimikuntalaiset voivat kyllä julkaista omien koiriensa Stargardt testitulokset aivan kuten kuka tahansa testatun koiran omistaja voi julkaista ne kerhon testattujen koirien listalla, mutta me emme tietenkään voi julkaista emmekä edes käsitellä muiden omistamien koirien tietoja. Emme voi käsitellä tietoja edes tilastollisesti (kertoa esim kuinka monta kantajaa/tervettä esiintyi missäkin ryhmässä), ennen kuin olemme tähän saaneet luvan jokaiselta testiin osallistuneen koiran omistajalta.

Tämä pyyntö on nyt toimitettu testituloksen mukana. Omistaja voi myös kieltäytyä, jolloin hänen koiransa jää pois tuloksineen kyseisen ryhmän kokonaismäärästä.

Vielä selvennyksenä: koska monimuotoisuustutkimuksen geenitestien tulokset ovat ehdottoman luottamuksellisia, meillä ei ole mitään muuta keinoa kartoittaa Stargardt -tilannetta perinteisen linjan koirien osalta, kuin pyytää niiden tuloksia listallemme.

Lisäksi on huomioitava, että metsästyslinjaisilla koirilla tätä sairautta on jo todettu, ja jo aiemmin testatuista koirista on löytynyt kantajia, ja tämän linjan kasvattajat tarvitsevat kaiken mahdollisen lisäinfon - siis listan - voidakseen tehdä turvallisia ja haluamiaan jalostusvalintoja tässä uudessa tilanteessa

Listan olemassaolo on koettu joidenkin mielestä osoitukseksi siitä, että kerho haluaa kannustaa kasvattajia geenitestaamaan koiransa Stargardtin varalta, että haluamme rotuun yhden geenitestin lisää. Näin ei missään tapauksessa ole. Kaikki Stargardtiin liittyvä on niin uutta ja monin paikoin epäselvääkin, että tästä sairaudesta ja sen tutkimisesta ja toteamisesta tarvitaan runsaasti lisätietoa, ennen kuin mistään tällaisesta voidaan edes keskustella.

Fakta on kuitenkin se, että näitä testipaneeleja, joissa on Stargardt mukana, on käytössä ympäri maailmaa. Jos meidän tutkimuksemme kylkiäisenä löytyy useita kantajakoiria myös perinteisistä linjoista, niitä alkaa pian löytyä muualtakin.

 

 

On varmasti parempi että siinä vaiheessa me olemme jo reagoineet ja ryhtyneet avoimesti selvittelemään asiaa.

Labradorinnoutajakerho, Jalostustoimikunta