Exercise induced collapse (EIC)

Labradorinnoutajilla on tavattu syndroomaa, jossa koiran rasituksensietokyky on alentunut aiheuttaen lyyhistymisen. Syndrooma tulee yleensä esiin koiran ollessa iältään viidestä kuukaudesta kolmeen vuotta ja tilanteessa mihin liittyy koiran innostuminen ja fyysinen rasitus. Sairastuneet koirat ovat tyypillisesti hyvässä fyysisessä kunnossa ja luonteeltaan helposti innostuvia.

Sairaat koirat kestävät kohtuullista liikuntaa, mutta jo 5-20 minuuttia rasittavaa liikuntaa yhdistyneen ääärimmäiseen innostuneisuuteen aiheuttaa ensin heikkoutta ja sitten lyyhistymisen. Heikkous alkaa koiran takajaloista. Lopulta jalat menevät voimattomiksi eivätkä enää kanna ruumiinpainoa. Joillakin koirilla tila etenee etujalkojen heikkouteen ja joskus täydelliseen liikuntakyvyttömyyteen asti. Koira saattaa menettää tasapainonsa ja kaatua. Yleensä koirat ovat täysin tajuissaan ja valppaina, ja voivat jopa yhä yrittää juosta. Oireet tyypillisesti pahenevat 3-5 minuutin kuluttua liikunnan loppumisesta. Suurin osa koirista palautuu kuitenkin kohtauksesta jopa viidessä minuutissa, eikä niissä näy enää mitään jälkeä kohtauksesta.

Koiran ruumiinlämpö kohoaa kohtauksen aikana äkillisesti todella korkeaksi, yli 41 asteeseen, ja samalla koira läähättää erittäin voimakkaasti. Kun koira palautuu kohtauksesta, sen ruumiinlämpö palautuu normaaliksi. Ulkoilman lämpötilalla ei näytä olevan vaikutusta kohtauksen saamiseen, mutta kohtaus tulee todennäköisemmin, kun on kuuma ja kostea säätila. Sairauden syy on häiriö lihasten ja aivojen välisten hermoyhteyksien synaptisissa reaktioissa.

Sairaat koirat on pidettävä säännöstellyllä liikunnalla, ja tilanteita missä ne innostuvat liikaa, on yritettävä välttää. Ne pärjäävät hyvin lemmikkeinä, mutta urheiluun tai työhön niistä ei ole. Jos koiralle tulee oireita, liikkuminen on heti lopetettava, ja koiraa on yritettävä jäähdyttää. Muussa tapauksessa koira voi menehtyä. Sairaita koiria on myös estettävä joutumasta äärimmäisen innostuneisuuden tilaan. Joillakin koirilla lääkehoito on auttanut oireisiin, ja koirat ovat voineet palata töihin.

Tähän sairauteen on olemassa geenitesti.